Sukkerpolitik

Det sunde alternativ kan også være festligt

 

Lyngens sukkerpolitik
Fødselsdage, traditioner m.m.

 

Kære forældre


Mange børn får for meget sukker hver dag og flere og flere forældre vil gerne selv kontrollere, hvornår dette sker for Deres barn. Derfor kommer vi nu med denne opfodring til alle forældre i Lyngen.

Mange børn får for meget sukker hver dag og flere og flere forældre vil gerne selv kontrollere, hvornår dette sker for Deres barn. Derfor kommer vi nu med denne opfodring til alle forældre i Lyngen.

 

Fødselsdage i vuggestuen


Barnets fødselsdag er selvfølgelig en meget særlig dag, hvor vi hygger os med stearinlys, flag og fødselsdagssang så barnet ved, at det er deres festdag! 

Hvis man som forældre ønsker at fejre sit barn i vuggestuen opfordrer vi hermed til, at man medbringer noget sundt, samt ernæringsmæssigt korrekt.

F. eks: Frisk frugt som kan være anrettet på en festlig måde evt. frugtspyd, frugtsalat, smoothie, tørret frugt, bananpandekager, grovboller, pølsehorn, pizzasnegle eller andet bagværk m.m.

 

 

Fødselsdage i børnehaven

 

I Lyngen ønsker vi at barnet på sin fødselsdag skal opleve, at være i centrum og få alles opmærksomhed. Barnet møder op til en flagklædt dør og lykønskninger fra alle.

Når I vælger at holde fødselsdagen i Lyngen sikrer vi os, at barnet er i centrum. Barnet er selv med til at dække bord. Dette gøres sammen med en selvvalgt ven og ved at barnet selv bestemmer, hvem der skal sidde ved siden af ham/hende ved fødselsdagsbordet. Barnet får fine fødselsdagstegninger af sine stuekammerater samt en gave som der er produceret af stuen. Vi synger fødselsdagssang og puster lys ud.

Til fødselsdage i Lyngen tager vi ikke søskende med fra de andre stuer, hvis ikke forældrene er til stede.

Når fødselsdagen holdes i Lyngen er det som oftest kl.14, men vi kan også aftale andre tidspunkter, som f.eks. til frokost kl.11. Det er vigtigt at, i altid vælger en dato samt et tidsrum sammen med personalet på barnets stue.


Barnet ser frem til at det hyggelige det forbinder med fødselsdagen. Derfor er det for barnet vigtigt at have noget lækkert med hjemmefra. Vi henstiller til at det er sunde ting der bliver serveret; frugtspyd, pizzasnegle og pølsehorn osv. Vi accepterer dog at der er en enkelt sød ting; bolle med glasur, flødebolle eller en lille is, det er dog ikke acceptabelt med slik og slikposer.

 

NB: Sukker findes i mange fødevarer, ofte skjult, og det er næsten umuligt helt at undgå. Der er også sukker i f. eks frugt, rosiner og andet tørret frugt, men disse fødevarer indeholder også en masse gode næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler, som børnene har godt af. Tørret frugt i begrænset mængder er stadig et bedre alternativ end slik.

Sukkeret i f. eks et æble optages langsommere i kroppen end rent hvidt sukker, fordi æblet først skal nedbrydes. Den langsommere optagelse gør, at blodsukkeret ikke stiger kraftigt og hurtigt for derefter at falde igen med øget træthed til følge.

 

 

Institutionens traditioner og hverdag

 

I Lyngen har vi valgt at følge traditioner som fastelavn, påske, forårsfest, Lyngens fødselsdag & jul, hvor Lyngen serverer lidt sødt for børnene. Til fastelavn vil det være rosiner til vuggestuebørnene og rosiner, samt popcorn til børnehave-børnene. Til forårsfesten vil der være små boder med forskellige godter. Til Lyngens fødselsdag er det et stykke lagkage. Til jul er det f. eks pebernødder til julesamling og til julefesten en lille godtepose, samt æbleskiver. Herudover er der få gange om året, hvor de ansatte laver et projekt sammen med børnene, hvor en begrænset mængde sukker kan indgå, det kan f. eks være julebagning med børnene.

 

 

Fødevarestyrelsens anbefalinger:


”I institutioner bør sukkerholdige produkter ikke gives til børn under 2 år og fra 2 år og opefter bør indtagelsen begrænses mest muligt”

Kilde – Det fælles frokostmåltid udarbejdet af Fødevarestyrelsen. Inspiration kan hentes på f. eks disse links eller via alm. søgning på nettet.

www.altomkost.dk

www.fvst.dk

www.sukkerfrikager.dk

www.frugtfest.dk

 

OBS: Høje-Taastrup Kommune vil arbejde for, at borgerne i Høje Taastrup Kommune vælger sundere kostvaner, videreføre fokus på sund kost og sunde rammer omkring kosten i forbindelse med udmøntningen af Høje-Taastrup. Kommunes ernæringspolitik, arbejde for at flest mulige børn og unge får sunde kostvaner, fjerne sodavand, slik og lignende usunde fødevarer fra skoler, institutioner og dagplejer.

http://www2.htk.dk/Sundhedscenter/
Sundhedspolitik_2006.pdf